Back

Scurtă introducere în sofisticatul Pinot Noir

Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri, dar și unul dintre cele mai stilate. Istoria sa nu este pe deplin clară, dar se crede că își are originea în epoca romană, posibil în secolul I.

Popularitatea sa a luat avânt în Evul Mediu, perioadă în care biserica și nobilimea din Franța au cultivat struguri Pinot pe terenuri alese cu grijă, deoarece cunoșteau sensibilitatea acestui soi. Astfel, ei au cartografiat și clasificat cu precizie bucăți de pământ potrivite pentru creșterea Pinot Noir, inventând și conceptele de Premier Cru și Grand Cru. Astfel, calitatea înaltă a vinurilor obținute din Pinot contrasta cu cea a vinurilor produse de clasa țărănească, obținute din Merlot sau Cabernet.

Când spunem Pinot, spunem „terroir„

Pinot Noir este un soi dificil de cultivat, deoarece tendința de a produce ciorchini strânși îi face o victimă ușoară pentru diferite boli, precum botrytis cinerea (putregai cenușiu) sau ciuperca. Mai mult, pielea subțire a boabei de strugure nu protejează suficient pulpa împotriva dăunătorilor. De asemenea, pielea subțire face strugurele mai sensibil la căldură ori la ploi abundente. Este lesne de înțeles, așadar, că solul și clima joacă un rol crucial în creșterea acestui soi.

Vinul obținut din Pinot Noir are caracteristici remarcabile  

Pielea fină și nivelurile scăzute de compuși fenolici fac din Pinot Noir un soi perfect pentru a obține vinuri cu o culoare mai deschisă, dar clară, și un corp mediu. Iar tonul mai deschis decât al altor vinuri roșii este una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale sale, nicidecum o eroare de vinificare. Pinot Noir oferă o senzație diferită, o aromă care reînnoiește gura și care propune o nouă metodă de degustare ce merge de la obișnuință, până la descântec progresiv, căutare și, în final, sofisticare.

Ce note și arome poți găsi în Pinot Noir?

Cireșe, merișoare, zmeură, frunze uscate, ciuperci, lemn dulce, acestea sunt între cele mai frecvente arome pe care le poți identifica într-un pahar cu Pinot Noir. Dar poți fi surprins și de note de căpșune, flori, frunze de ceai, iarbă, în funcție de locul în care crește strugurele.

Bob cu Bob Pinot Noir, obținut din struguri ecologici, dezvăluie note de lemn dulce și prune coapte, iar de îndată ce îl guști acestea se îmbină cu arome subtile de caramel ars și prune. Este un vin echilibrat, cu un post gust mediu pe care-l poți savura la orice ocazie.

Descoperă-l pe https://vifrana.com/categorie/vin-rosu/!

Cu ce mâncăruri poți asocia Pinot Noir?

Alimentele trebuie să completeze aromele vinului. Pentru că în Pinot Noir se regăsesc adeseori note de „pământ„, acestea îl fac asocierea perfectă pentru rețetele cu ciuperci. Și dacă tot vorbim de vegetale, Pinot Noir își găsește locul și lângă vinete, sfeclă, rădăcinoase, fenicul, roșii.

Dacă vinul este mai echilibrat, se asociază bine cu cărnuri mai ușoare, dar aciditatea mai ridicată îl face potrivit și pentru porc sau vită. Merge bine, de ce nu?, și cu carne de rață sau miel.

Când vine vorba de gustări delicate, cu brânzeturi maturate de intensitate medie, cu pâine și sosuri cremoase, Pinot Noir e alegerea potrivită. Și după toate acestea, ai face bine să-ți iei doza de vin ecologic și să te delectezi cu un pahar de Pinot Noir. ?

Citește și: Despre Syrah, o poveste cu o mie de fețe fermecătoare

fbpx