Back

Arome proaspete pe care le regăsești într-un vin alb

Ca să descoperi vinul cu adevărat, e nevoie să-i dai timp să ți se dezvăluie. Să-l păstrezi la temperatura optimă, să-l lași să se aeriseasca puțin, să-l torni în paharul potrivit, să-l adulmeci încetișor și să te-ntrebi cu ce arome din natură se aseamănă, să-l guști și din nou să te întrebi ce împrumută din arealul în care vița și strugurele s-au dezvoltat. Există o mulțime de categorii de arome prezente în vinul alb, precum: citrice, fructe tropicale, flori, ierburi, fructe uscate, condimente, arome pământoase ori caramelizate.  

Citricele se regăsec în aproape toate tipurile de vin alb. În mod uzual, ele amintesc de lime, lămâie sau grapefruit, dar unele soiuri de struguri au și arome mai dulci de portocală sau mandarină. La fel de uzuale sunt, în vinurile albe, și aromele de fructe „albe„, precum mere, pere, piersici, caise. În general, vinurile produse în climat mai răcoros vor avea prezente arome de fructe necoapte, verzi, în timp ce vinurile obținute din vii scăldate din belșug în soare au arome de fructe coapte.

Tot din categoria aromelor fructate fac parte și cele de fructe tropicale. Ananas, pepene galben, mango, papaya, fructul pasiunii, aceste arome sunt mai pronunțate la vinurile produse într-o climă caldă sau din soiuri precum Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay. De exemplu, în Symposion Chardonnay, vin ecologic obținut din podgoriile Vifrana, vei regăsi arome de fructe exotice, de pere, dar și de flori de soc. De asemenea, Patrician Sauvignon Blanc prezintă arome de fructe exotice (litchi, fructul pasiunii), de pere și alte fructe zemoase. Aceste arome sunt specifice vinurilor Vifrana, deoarece provin din zona scăldată din belșug de soarele Dobrogei.

Pentru că am amintit de flori, vinurile albe sunt campioane la arome florale. Salcâm, iasomie, trandafiri, lavandă, violete, liliac, mușețel sunt doar câteva dintre florile care-și lasă amprenta pe vinurile albe. Iar în ce privește aromele ierboase, putem vorbi despre arome medicinale (salvie, cimbru, dafin, etc.) și ierburi verzi (iarbă proaspăt tăiată, frunze de roșii, etc.). Deși unele arome pot fi neplăcute, ele contribuie la complexitatea vinului și finețea buchetului. De exemplu, la unele Sauvignon Blanc poate fi recunoscută aroma de „pipi de pisică„ sau frunză de roșii. De îndată ce-ți vei educa mirosul și vei trece dincolo de impulsul primar, vei descoperi la vinul alb noi și noi arome care te vor încânta.    

Alte arome pe care le poți identifica într-un vin alb sunt: arome pământoase (pietriș, cretă, praf), arome de prăjit (caramel, pâine prăjită), provenite din fermentație (untul specific Chardonnay-ului), arome de nuci și migdale, condimente (piper, cuișoare, anason).

Despre arome am mai scris un articol pe blogul nostru și te invităm să-l descoperi chiar aici: https://vifrana.com/ce-arome-poti-identifica-intr-o-degustare-de-vin%ef%bf%bc/. Descoperă vinul pe îndelete și lasă-l să te surprindă!

fbpx