Back

Ce diferențe există între vinul roșu și vinul alb?

Vinul, această licoare care încântă papilele de mii de ani, este una dintre băuturile care adună oamenii în jurul mesei și asigură o atmosferă relaxată. Diversitatea sortimentelor și savoarea lor aparte te fac să te abandonezi fericirii pure, bucuriei momentului, indiferent că ești amator sau un cunoscător aspirant al vinului.

Iar ca să încununezi aceste clipe, credem că ți-ar prinde bine să cunoști și câteva informații despre licoarea care se află în paharul tău. Aruncă o privire peste diferențele dintre cele mai căutate sortimente de vin: vinul roșu și vinul alb.

Vinul roșu și-a primit numele de la culoarea sa închisă, bogată și catifelată, care variază de la violet, roșu și până la maro, în funcție de vârsta vinului. Vinul roșu este realizat din struguri de tip negru/ roșu. În timpul producerii vinului roșu, cojile rămân în contact cu sucul pe măsură ce acesta fermentează. Acest proces, cunoscut sub numele de „macerare”, este responsabil pentru extragerea culorii și a aromei vinului roșu.

Coaja strugurilor este responsabilă și de componenta structurală a vinului roșu: taninurile. În jurul acestor compuși fenolici astringenți se construiesc aromele complexe ale vinului roșu. Mai mult, ele ajută la conservarea lui, permițându-i să îmbătrânească mai bine decât majoritatea vinurilor albe. În cazul vinurilor albe, aciditatea este cea care joacă un rol cu adevărat important. Acidul malic, tartric și citric sunt mai pronunțați în vinul alb decât în cel roșu și explică profilul acidulat, crocant al acestuia.

Deși secretul culorii vinului nu constă în pulpă, ci în coajă, vinul alb este produs în cea mai mare parte din struguri albi. Este și motivul pentru care vinurile albe sunt, în general, mai dulci decât cele roșii, deoarece zahărul din pulpă nu este echilibrat de substanțele care se regăsesc în coajă. Există, totuși, și vinuri albe făcute din struguri roșii, un stil cunoscut sub numele de „blanc de noir”.

Pe lângă diferența evidentă de culoare, soiul strugurilor și modul de producție influențează aroma finală a vinului. Vinurile albe au aromă mai crocantă, fructată, chiar uscată și sunt, cel mai adesea, produse în cuve de oțel. De cealaltă parte, vinurile roșii sunt mai bogate, cu note amare, mai ales dacă au fost învechite în baric de stejar. Doar gândindu-ne la culoarea fiecărui vin, putem invoca arome specifice. Roșul ne duce cu gândul la fructe roșii, căpșune, cireșe, mure, prune, în timp ce nuanțele de galben ale vinului alb se asociază cu note de pere, mere, citrice și chiar fructe exotice (mango, ananas).

Deși ambele tipuri de vinuri au beneficii pentru sănătate, dacă sunt băute cu moderație, vinurile roșii au proprietăți mai numeroase. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea substanțelor nutritive se regăsesc în coajă, iar ele sunt transferate, prin fermentare, produsului finit. Doar vinul roșu conține resveratrol, o substanță benefică pentru sănătatea inimii și echilibrarea nivelului de colesterol.

Dacă vrei să afli și mai multe despre vinuri, intră pe https://vifrana.com/blog/ și răsfoiește toate articolele noastre! ?

fbpx