Back

Despre Syrah – o poveste cu o mie de fețe fermecătoare

La finele anilor `90, în urma testelor ADN, s-a stabilit că Syrah își are originile în Franța și este descendentul a două soiuri franceze mai puțin cunoscute: Dureza și Mondeuse Blanche. Dar, pentru că se adaptează bine la diferite tipuri de climă, el este cultivat cu succes peste tot în lume. De exemplu, Australia ocupă locul al doilea după Franța în ce privește suprafața pe care se cultivă acest soi. În Africa de Sud, Shiraz este al doilea cel mai plantat soi de struguri roșii, după Cabernet Sauvignon, și a patra varietate de struguri după Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon și Colombar. A fost, pe de altă parte, cea mai plantată varietate de struguri în Africa de Sud între 2000 și 2010.

Argentina, Statele Unite, Chile, Spania, Italia se află și ele în topul regiunilor cu suprafețe însemnate de Syrah. Sau Shiraz? Ei bine, vorbim despre același soi. Syrah este apelativul utilizat în Franța, în timp de Shiraz este utilizat preponderent în lumea nouă. Unii istorici de vin susțin că Shiraz este o denumire mai veche ca Syrah, numele venind de la vechea capitală a imperiului persan (Shiraz). Se spune că strugurii Shiraz au fost aduși în Franța din Persia, dar nimeni nu știe cu certitudine. Ca să fie confuzia și mai mare, vei regăsi soiul și sub numele de Schiras, Sirac, Syra, Syrac, Sirah, Seréne, Serenne, Sereine, Serine, etc. Nu trebuie confundat însă cu Petite Sirah. Acest din urmă soi este cu totul diferit, este o încrucișare între Syrah și Peloursin, creată de botanistul Francois Durif  în Montpellier, în jurul anilor 1880. Numele original al soiului Petite Sirah este chiar Durif.

Trecând peste povestea numelui, Syrah este un vin intens, mai închis la culoare decât Cabernet Sauvignon, și cu o cantitate mai mare de antioxidanți. În ce privește aromele, ar trebui să încerci destule sticle ca să cuprinzi puțin din potențialul acestui soi. De la prune, cireșe coapte, afine, gem de prune, frunze de tutun, piele și până la cuișoare, piper negru, cardamom, lavandă, espresso, ciocolată cu lapte, păstaie de vanilie sau camfor, toate aromele acestea te pot îmbia. De la nume și până la note, Syrah este o poveste pe care fiecare o citește în stilul propriu și în funcție de colțul de lume în care trăiește.  

Noi, la Vifrana, cultivăm Syrah folosind doar fertilizanți ecologici, certificați la nivel european. Vinul rezultat este, așadar, ecologic și poartă emblema bio, recunoscută la nivelul Uniunii. Patrician Syrah te ademenește cu arome delicate de vanilie și fructe roșii ușor acrișoare. Este echilibrat, dar cu personalitate, plăcut la gust, și poate fi băut în confortul casei sau alături de prieteni la un picnic.

Cu ce delicii culinare poți asocia un pahar cu Syrah?

Pentru că este un vin corpolent, Syrah face pereche bună cu mâncărurile „îndrăznețe„. Și când spunem îndrăznețe, putem vorbi despre un burger cu brânză nobilă, rețete mângâiate de ierburi aromatice, precum lavandă, fenicul sau cimbru. Un Shiraz australian merge bine cu o carne condimentată cu anason și cuișoare, pregătită la grătar.

Patrician Syrah se potrivește de minune cu rețete din porc, vită sau pui, cu spaghete/penne cu sos roșu, dar și cu deserturi, precum un cheesecake cu sos de fructe de pădure, praline din ciocolată cu lapte, tartă cu prune, etc. Ți-am făcut poftă? Poți cumpăra vinurile ecologice de pe https://vifrana.com/magazin/! ?

Iar dacă vrei să pătrunzi și mai mult în lumea fascinantă a vinului, te invităm să citești și restul articolelor noastre de pe blog: https://vifrana.com/blog/.  

fbpx