Back

Cinci lucruri pe care trebuie să le cunoști despre Merlot

Merlot înseamnă, în franceză, „mica mierlă„, dar cuvântul face referire și la unul dintre cele mai populare soiuri de struguri. Acesta din urmă este asociat unui cameleon, deoarece se adaptează la multe tipuri de climat și se pretează la numeroase tehnici de vinificare. De obicei, Merlot este un vin cu un corp mediu, aciditate moderată, taninuri fine. Între aromele sale se întâlnesc ierburi și mure, cireșe negre, prune, cacao. Iar când vinul este învechit în butoaie de stejar, aceste arome se îmbină cu note de cuișoare, vanilie și cedru.

Caracteristici diferențiatoare ale Merlot

Frunzele viței de Merlot sunt rotunde și pentalobate/penatilobat (cu crestături largi), cu marginile lobului superior suprapuse și cu sinusuri slab schițate în partea superioară. Ciorchinele nu are boabe dese (precum la Pinot Noir) și este alungit. Boabele sunt mici și închise la culoare. 

Culoarea vinului Merlot

Vinul produs din struguri Merlot este, în cea mai mare parte, un vin roșu. Spunem în cea mai mare parte pentru că, deși nu este foarte obișnuit, din Merlot se pot produce si vinuri rosé sau albe. În general, culoarea este mai deschisă decât a unui vin onținut din Cabernet Sauvignon, dar mai intensă decât a Pinot Noir. Când sunt tinere, vinurile pot fi de la semi-opace, până la opace și roșu rubiniu. O caracteristică specială o reprezintă tonurile cărămizii/portocalii. Cu trecerea timpului, însă, Merlot își pierde pigmentarea și strălucirea și devine „granat„.

La ce temperatură se bea vinul Merlot?

Noțiunea că vinurile roșii se servesc la temperatura camerei e oarecum învechită, deoarece casele oamenilor variază în ce privește temperatura. Chiar și dacă luăm în considerare o temperatură medie între 21o – 24o Celsius, aceasta este mult prea ridicată pentru acest vin. Merlot are un interval de temperatură ideal, respectiv 15o -18Celsius, așa că înainte de servire poți pune sticla 15 minute la frigider. Dacă nu termini de băut întreaga sticlă, schimbă dopul și depozitează vinul la frigider. Aromele rămân proaspete timp de 2 până la 4 zile. După aceea, vinul oxidează. Atunci îl poți turna într-o mâncare cu carne și legume înăbușite.

Cu ce mâncăruri se asociază Merlot?

Unele dintre motivele pentru care Merlot e un vin iubit sunt versatilitatea sa, varietatea disponibilă și prețurile de pe piață. Notele fructate ale Merlot se potrivesc bine cu carnea de pui și curcan, dar merg savurate și lângă o pizza, un burger ori o porție de paste cu sos roșu. Vinurile mai corpolente, cu o alcoolemie mai ridicata, merg și cu rețete mai complexe, pe bază de vită și miel sau vegetale mai sățioase, precum fasolea. Cheia este să să potrivești intensitatea vinului cu aromele mâncărurilor.

Am scris pe blog un articol despre asocierea vinului roșu cu brânzeturile, îl poți citi aici: https://vifrana.com/ce-branzeturi-se-potrivesc-cu-vinul-rosu/.

Prin ce se diferențiază de Cabernet Sauvignon și Pinot Noir?

Strugurele de Merlot  are o contitate mai mică de taninuri decât Cabernet Sauvignon, motiv pentru care vinurile sunt mai fine, mai plăcute. Cabernet Sauvignon este mai acid, mai robust. Profilul său aromatic este în contrast cu cel al Merlot, regăsindu-se note de vanilie, condimente, tutun, piele. Acest amestec îndrăzneț poate acoperi aroma blândă a rețetelor cu pește și pui, motiv pentru care Cabernet Sauvignon merge mai degrabă cu mâncăruri bogate, carne roșie, miel, ciocolată neagră. Dar, deși este mai puțin intens, Merlot este mult mai comercial, fiind preferat și de băutorul de vin începător. Așa că, să trăiască strugurii Merlot! ?

Dacă Pinot Noir este un soi mai greu de cultivat, care necesită o atenție sporită, Merlot este lipsit de capricii și se adaptează multor condiții climatice. Deși are o o culoare mai intensă decât Pinot Noir, Merlot are o aromă mai prietenoasă, mai delicată. Mai mult, Merlot este adesea combinat cu Cabernet Sauvignon, în timp ce Pinot Noir este extrem de rar amestecat cu alte varietăți.

Citește și celelalte articole de pe blogul nostru și devino un mai bun cunoscător de vinuri!

fbpx