Back

Scurt ghid de cunoaștere a soiului Cabernet Sauvignon

Chiar dacă nu știi prea multe despre vinuri, sunt șanse mari să fii totuși familiarizat cu denumirea Cabernet Sauvignon. Fiind unul dintre cele mai populare soiuri de struguri pentru vinul roșu din lume, Cabernet Sauvignon este o alegere versatilă și de încredere pentru orice ocazie. Ce face acest vin atât de apreciat? Numeroase sunt explicațiile, iar în continuarea articolului nostru încercăm să punctăm câteva detalii importante, de la proveniență, până la gust și asocieri culinare.

Cum a luat „naștere„ Cabernet Sauvignon și unde?

Cabernet Sauvignon este un hibrid obținut din strugurii roșii Cabernet Franc și strugurii albi Sauvignon Blanc. Se pare că înmulțirea accidentală a acestor din urmă struguri a avut loc în secolul al-XVII-lea, în sud-vestul Franței. De altfel, azi există peste 55.000 hectare cultivate cu Cabernet Sauvignon în Franța, ceea ce o face să fie cel mai mare producător mondial al acestui soi.

Dar strugurii din acest soi se cultivă în aproape toate țările producătoare de vin, deoarece este un soi cu o coajă închisă, groasă, rezistentă la intemperii. Între cele mai  notabile regiuni viticole se includ și California (Napa Valley, Sonoma County, Paso Robles), Italia (Toscana), dar și Australia, Chile (Maipo Valley), Argentina, Africa de Sud ori Noua Zeelandă.

Și noi, la Vifrana, cultivăm Cabernet Sauvignon și producem din acest soi vinuri ecologice, de savurat în tihnă. Descoperă-le pe site: https://vifrana.com/vinuri/!

Cu ce note te încântă Cabernet Sauvignon?

Aromele vinului obținut din Cabernet Sauvignon variază în funcție de regiunea climatică în care este situată vița de vie și de procesul specific de vinificație. Adeseori putem observa la un Cabernet Sauvignon arome de fructe roșii, de coacăze, cireșe, mure, dar și note de ardei gras verde, condimente, tutun, lemn și vanilie. Această ultimă notă provine de la învechirea vinului în butoaie de stejar. Iar daca acestea sunt arse la interior, vei simți și note de caramel ars și cacao.

Cabernet Sauvignon tinde să fie un vin corpolent, cu taninuri medii spre ridicate și aciditate ușor resimțită. Aciditatea, taninurile și cantitatea de alcool dintr-un Cabernet Sauvignon îl fac, cel mai adesea, preferat de a fi băut în asociere cu o mâncare, mai ales dacă palatul nu este obișnuit cu vinurile mai grele.

La ce temperatură se bea un Cabernet Sauvignon?

În mod comun este cunoscut că vinul roșu se bea la „temperatura camerei„, dar adevărul este că e prea cald. Dacă luăm în considerare o temperatură medie de 20o Celsius dintr-o casă, vinul o să fie prea cald, amar, prea alcoolic. Așa că, savurează-l mai rece decât atât, la aproximativ 15o -18o Celsius.

Poți răci vinul ținându-l 15 – 20 de minute la frigider înainte de deschidere. Apoi lasă-l să respire timp de 10 minute înainte de servire, în decantor sau în sticlă.

Cu ce mâncăruri se asociază Cabernet Sauvignon?

Aroma robustă și conținutul bogat de tanini ale Cabernet Sauvignon îl fac alegerea ideală pentru aproape toate cărnurile la grătar, sosurile cu piper și mâncărurile aromate. Coastele de porc, carnea de vită, mielul și hamburgerii sunt câteva exemple excelente de asociere. Nu vei da greș nici cu legumele la grătar, inclusiv ciupercile, vinetele și ardeii.

Când vine vorba de asocierea Cabernet Sauvignon cu brânzeturi, alege o brânză cu textură fermă. Cheddar-ul învechit, Gouda și Gruyere sunt alegeri bune.

La noi pe blog am scris un articol despre asocierea brânzeturilor cu vinurile roșii, te învităm să-l citești aici: https://vifrana.com/ce-branzeturi-se-potrivesc-cu-vinul-rosu/.

Pentru desert, aromele de fructe de pădure ale Cabernet Sauvignon și notele picante merg perfect cu plăcinta cu mure, cireșe, afine sau cu orice deliciu cu ciocolată neagră.

Ca să fim și mai aplicați, îți spunem că al nostru Patrician Cabernet Sauvignon se asociază bine cu carnea de miel sau porc, dar și cu cea de vânat, asezonată cu condimente trase în unt. Iar Bob cu Bob Cabernet Sauvignon merge alături de un deliciu tradițional pe bază de carne de porc, miel sau vită, de un somon cu legume la grătar, dar și cu o porție de paste italienești cu sos de roșii.

Datorită aromelor bogate și atrăgătoare, dar și a accesibilității sale, Cabernet Sauvignon a devenit favoritul oenofililor experimentați și al începătorilor Și nu e nevoie de vreo ocazie specială să te bucuri de un pahar cu vin roșu. Așa că deschide o sticlă cu Cabernet Sauvignon și…noroc! ?

fbpx