Back

Arome cu care te încântă un vin baricat în stejar

Există trei tipuri de arome pe care le putem identifica într-un vin: arome primare, arome secundare și arome terțiare. Aromele primare sunt direct legate de soi, așa că ele sunt prezente în struguri încă de la recoltare. Vorbim în acest caz despre arome de fructe, flori, arome vegetale sau condimente, în funcție de soi. Spre deosebire de acestea, aromele secundare sunt legate de fermentarea vinurilor și putem avea note aromatice lăptoase, fermentative și amilice (care derivă din alcoolul amilic). A treia categorie de arome are legătură cu învechirea și evoluția vinului și pot include arome cu note de fructe uscate, condimente, empireumatice (aromă de ars). Despre această ultimă categorie vom scrie în continuare și, mai exact, despre aromele pe care le poți identifica într-un vin care a fost învechit și a evoluat într-un butoi de stejar.

După ce sute de ani a fost ales pentru păstrarea vinului datorită practicității sale, butoiul de stejar a devenit un aliat esențial în producția vinului de calitate. Da, învechirea vinului în stejar este folosită în oenologie pentru a pune în valoare vinurile. Moleculele aromatice, respectiv aromele terțiare, și cele structurante creează un profil senzorial complex, iar micro-oxigenarea ce are loc în butoaie stabilizează acest amestec bogat de molecule.

Printre aromele pe care le poți regăsi la un vin baricat se numără și cea de pâine prăjită. Aceasta este dată de prezența moleculelor de tip furan. Cantitatea lor crește pe măsură ce temperatura crește. Nota de pâine prăjită conferă vinului un aer gourmet, ce amintește de pâinea proaspăt coaptă și de norii de arome emanați de brutării.

O altă aromă strâns legată de învechirea vinului în butoaie de stejar este vanilia. Parte din notele picante, ce se regăsesc în mod natural în stejar, vanilina este molecula aromatică care dă aroma de vanilie vinului. În funcție de specia de stejar și de nivelul de prăjire al butoiului, aceasta va fi mai mult sau mai puțin prezentă în lemn, deci și în vin. Vanilia este o aromă care se regăsește mai ales în vinurile roșii maturate în butoaie de stejar, precum Cabernet Sauvignon, Syrah sau Pinot Noir.

Atunci când doagele sunt încălzite la foc, piroliza celulozei crește concentrația moleculei de cicloten și imprimă o notă de lemn dulce. Asociată adesea cu zahăr brun, sirop de arțar, aceasta notă se integrează mai ales dacă butoaiele sunt mai noi. Tot prin încălzire, ia naștere și molecula furfural. Aceasta este responsabilă pentru aromele de migdale prăjite ale vinului baricat.

O aromă din clasa empireumaticelor este și aroma de fum ce amintește de un foc de lemne în soba de la țară. Această aromă se poate resimți cu ușurință la un vin din soiul Sauvignon Blanc, învechit în butoi de stejar. Dincolo de acestea, un vin baricat mai poate avea și note de cafea prăjită, cocos ori cuișoare.

Intră pe https://vifrana.com/magazin/ și  descoperă și gama noastră de vinuri ecologice, învechite în butoaie de stejar prăjit! Comandă online sortimentele preferate și ai transport gratuit!

fbpx