Back

Vinuri și cărți – 5 asocieri de care te vei bucura negreșit (I)

Dacă există asocieri între vinuri și delicii culinare, de ce n-ar exista unele între vinuri și cărți!? Cărțile te introduc în lumile nebănuite ale personajelor și peisajelor, dar și vinul e o lume de arome și savori ce-așteaptă să fie deslușite. Cărțile aduc tihnă, dar și vinul te relaxează. Cărțile te îmbogățesc sufletește, dar și vinul îți îmbogățește spiritul și te desfată. Acestea fiind spuse, noi zicem că un vin savuros și-o carte bună sunt o pereche oportună. La ceas de seară, la un picnic sub blândețea soarelui și-n orice moment pofta sufletului ți-o cere.

Când ai în mână o carte precum „Fiica ceasornicarului„ de Kate Morton, un roman ca un salt timp pentru redescoperire, se cade să te bucuri de cursul poveștii alături de un vin dinamic, dar gingaș cu papilele. Symposion Chardonnay, de exemplu, te va surprinde cu notele sale florale, dar și cu aromele de fructe exotice și pere. Dacă îți face plăcere sp citești la ceas de seară, Symposion Syrah este vibrant și te va ține în priză cu notele sale de vanilie, fructe roșii și caramel ars. Vinurile acestea te delectează și dacă citești „Muza„ de Jessie Burton, un roman captivant, cu o doză de suspans.

Dacă te-atrag mai mult clasicii universali, precum Dostoievski care tratează subiectul condiției omului în romanul său „Crimă și pedeapsă„, vinul trebuie să fie și el viguros. Bob cu Bob Fetească Neagră, un vin maturat în butoaie de stejar prăjit, va face pereche bună cu această carte și te va ajuta să judeci mai profund acțiunile personajelor. Aromele sale de fructe roșii, de piele și iarbă udă, gustul dominat de prune și fructe sălbatice te vor însoți cu plăcere pe tot parcursul lecturii.

Lupul de stepă„ al lui Hermann Hesse este un roman filosofic care ne îndeamnă la introspecție personală. Noi zicem că ne putem ajuta în acest proces de cunoaștere, de analiză a societății în care trăim, de identificare a misiunii noastre în lume și de un pahar cu Patrician Pinot Noir Rosé. Acesta este un vin versatil, care trezește simțurile. Are o aromă proaspătă și nu te lasă să cazi pradă gândurilor pesimiste, ci poate chiar te va îndrepta spre soluții cu impact pozitiv.   

Dragoste„ de Isabel Allende, un roman despre iubire și confesiuni sentimentale, se potrivește bine cu Bob cu Bob Cabernet Sauvignon Rosé, un vin rosé demisec cu arome de lemn ars, cireșe pârguite și prune răcoroase.O să fie dragoste la prima degustare, o dragoste care se asociază de minune cu toată dragostea revărsată de scrierea autoarei.

Aceste asocieri fiind făcute, îți urăm lectură plăcută! 

fbpx