Back

Cu ce vinuri poți asocia mâncărurile tradiționale românești?

Cu toții ne mai desfătăm simțurile cu rețete de prin lume adunate, dar în final ajungem tot la mâncarea românească autentică. Mâncarea aceea care ne e familiară și ne amintește de copilărie, care ne îndestulează și ne satisface pe deplin, despre aceea vrem să povestim în articolul nostru de față. Căci, pentru că suntem făuritori de vinuri savuroase, se cade s-o însuflețim cu vinul potrivit. Așadar, citește-ne până la final, ca să descoperi cu ce vin merge să asociezi rețeta tradițională preferată, căci sigur vei regăsi mai jos cel puțin una dintre ele:

  • Gulaș de vită – am început în forță, cu un adevărat festin. Bogăția de arome oferită de carnea de vită, de legumele hrănitoare, dar mai ales de condimentele speciale, precum paprica și chimen, face casă bună cu un vin roșu. Poți alege un Pinot Noir sau un Cabernet Sauvignon în funcție de cât de condimentată e mâncarea. Pinot Noir e un soi cu iz romantic, mai domol la gust, în timp ce Cabernet Sauvignon e mai pronunțat, mai viguros. Poți face un test și, când asocierea permite ambelor (mâncării și vinului) să-și dezvăluie notele, completându-se în același timp, atunci e cea potrivită.      
  • Varză călită cu cârnați – ca și gulașul, varza călită e un preparat tradițional cu un gust intens, deci i se potrivește ceva pe măsura ei. Tot vinul roșu este alegerea ideală. Pe lângă Pinot Noir, poți încerca să savurezi o porție de varză călită cu cârnați alături de un pahar cu Fetească Neagră. Să fim români până la capăt. De exemplu, Patrician Fetească Neagră are note de fructe de pădure și prune ușor pârguite, deci s-ar potrivi cu varza acră călită.
  • Salată boeuf cu carne de pui – puțini sunt cei care nu mănâncă cel puțin o dată pe an minunăția aceasta de salată. Cu ea am crescut și ea ne desfată de la prima îmbucătură. Acest amalgam din legume fierte, câteva murături pentru gustul ușor acrișor, piept de pui, dar și niște maioneză, care este și ea acrișoară, are în final un gust mai degrabă acru decât dulce sau sărat. Ce poate crea o senzație de preparat greu este maioneza. Cu toate acestea, noi am încadra salata boeuf la preparatele reconfortante, dar nu exagerat de grele. Având în vedere combinația de ingrediente și gustul lor, poți asocia această salată cu un vin rosé cu note de citrice și flori. Dintre vinurile albe, Sauvignon Blanc este mai ierbos, mai răcoros, mai proaspăt, în timp ce vinul din soiul Chardonnay este mai onctuos. Ambele merg, în funcție de starea ta de spirit și de intensitatea gustului salatei.
  • Salată orientală – în general, salatele cu frunze și legume merg de minune cu vinurile rosé sau albe. Mixul de cartofi fierți cu ceapă proaspătă, ou fiert, măsline și un strop de oțet se potrivește cu un vin răcoros. De altfel, chiar această salată este una destul de răcoroasă, mai ales că mulți obișnuiesc să o mănânce rece. Noi îți sugerăm s-o încerci cu un vin alb Patrician Sauvignon Blanc, un vin cu note de fructe exotice, pere și alte fructe zemoase. Completează perfect densitatea cartofilor și astringența oțetului.
  • Musaca de cartofi cu carne de pui – copilărie și nimic mai mult. Dar când pui alături un vin, vorbim ca de la adult la adult. ? Mâncarea aceasta pregătita pe îndelete la cuptor e o mâncare cu adevărat reconfortantă, are un gust intens, bogat, deși nu are prea multe ingrediente. Noi asociem sosul de roșii și faptul că se pregătește la cuptor cu un vin roșu domol, precum Pinot Noir. Acesta nu acoperă gustul legumelor și al puiului și nici nu este acoperit, la rândul lui, de ingrediente foarte condimentate. Încearcă și zicem c-o să-ți placă!

Revino pe blog si pentru alte asocieri de vinuri cu preparate tradiționale! Căutăm mereu gusturile potrivite vinurilor românești și ți le dezvăluim și ție.

fbpx