„Repede, aduceți-mi un pocal de vin,
Ca să-mi umezesc mintea și să spun ceva inteligent.„ – Aristofan
Vinul, această poezie îmbuteliată, este una dintre cele mai vechi băuturi ale lumii, iar vibrația notelor sale a inspirat numeroase personalități de-a lungul secolelor. Nu despre ele vrem să-ți vorbim în acest articol, ci despre trei soiuri de struguri cu o rafinată țesătură interioară. Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Pinot Noir sunt trei varietăți de struguri a căror mireasmă parcă grăiește. Ea spune povestea locului din care provin, a vremii ce a sporit izul boabelor, a solului ce a purtat rădăcina, a soarelui ce a încălzit și a adus la maturitate micile sfere colorate.
Cabernet Sauvignon este cel mai popular soi de struguri din întreaga lume, iar unul dintre principalele motive este adaptabilitatea viței la diferite tipuri de sol și climat. Vinurile care rezultă din acest soi au, aproape întotdeauna, câteva caracteristici definitorii: o culoare intensă, o structură bună a taninurilor, care-l face să poată evolua în sticlă mulți ani, arome de coacăze negre și alte fructe de pădure, condimente. Noi, la Vifrana, producem vin ecologic din soiul Cabernet Sauvignon sub brandurile Patrician, Symposion, 10(zece) și Bob cu Bob. Descoperă-le pe site, comandă-le și savurează-le în tihnă!
În ce privește Fetească Neagră, acesta este un soi autohton, extrem de viguros, fiind rezistent la ger și secetă. De culoare roșu sau rubiniu, vinul obținut din acest soi de strugure are note de fructe coapte, între care mure, vișine negre, dar și prune uscate, note de condimente: vanilie, dacă vinul a fost baricat, scorțișoară și piper. Desigur, contează și procesul de vinificare în definirea aromelor oricărui vin. Un pahar cu vin românesc Fetească Neagră merge perfect lângă o carne de miel la grătar, o pulpă de rață la cuptor ori un mușchi de vită. Poți încerca chiar Patrician Fetească Neagră, un vin bio învechit un an de zile în butoaie de stejar prăjit. Găsești toata gama de vinuri Vifrana pe https://vifrana.ro.
Pinot Noir este și el un soi de strugure cu îndelungă istorie, dar se deosebește de Cabernet Sauvignon prin finețe, fiind și mai puțin rezistent decât acesta. Supranumit și regele Burgundiei, Pinot Noir iubește soarele, dar temperaturile extreme îl pot usca. De la arome de pământ, cu taninuri ferme, până la fructe bine coapte, se găsește un Pinot Noir pentru fiecare palatin și aproape fiecare masă, indiferent că ai un stil de viață paleo sau ești vegetarian/ă. Iar dacă vorbim de un vin peste care au trecut câțiva ani, s-ar putea să fii surprins de notele de ciocolată, fum sau trufe.
Dar cel mai bun lucru pe care-l poți face ca să descoperi aceste trei sortimente de vin, este să le deguști simultan, liber/ă de constrângeri. Mai apoi, spune-ne, care este preferatul tău? ?