Back

Ce caracteristici are un vin bio și cum îl recunoști?

Ecologic, bio, natural…sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des, în toate domeniile de activitate, mai ales în industria „food & beverages„. Dar ce definește termenul „bio„ în cazul unui vin? În termeni generali, bio este vinul realizat cu cea mai mică utilizare a substanțelor chimice, a aditivilor și a trucurilor tehnologice.

Mai concret, vorbim în primul rând despre tipul de agricultură, modul de îngrijire a viței de vie și a strugurilor. Există în lume podgorii stropite cu pesticide, pentru o producție mai bună. Dar toate aceste substanțe ajung pe coaja fructelor, iar ulterior în vinul pe care îl turnăm în pahar. Căci, așa cum știi deja, coaja se macerează cu pulpa strugurelui zile, săptămâni, chiar luni, în funcție de vinul ce se dorește a fi obținut. Un vin bio pleacă, așadar, dintr-o agricultură atentă.

Noi, la Vifrana, producem vin certificat ecologic din plantații proprii cu viță de vie ecologică. Zona Adamclisi, pe care se află podgoriile noastre, a fost delimitată ca areal viticol pentru producerea vinului cu denumire de origine controlată, iar dovada purității ecologice a zonei constă în includerea sa în aria naturală protejată “Natura 2000”, rețea europeană de ocrotire a habitatelor și condițiilor naturale de viață. Mai mult, via nu este supusă tratamentelor chimice, iar strugurii sunt culeși manual.

Vifrana deține certificare internațională ecologică pe materie primă, pe produs și inclusiv pe unitate de producție. Cu această din urmă mențiune, ajungem la al doilea aspect extrem de important pentru a obține un vin bio. Vorbim despre întreg procesul de manipulare a strugurilor și vinificare. Pentru a obține vin ecologic cu un gust aparte, noi am adoptat vinificarea gravitațională, cu o zonă de producție semi-îngropată și zonă de învechire îngropată în pânze diafragmate. În acest fel, eliminăm stresarea mustului și menținerea temperaturilor constante în mod natural. Mai mult, folosim un sistem centralizat automat de evacuare a noxelor în timpul vinificării.

Cum poți ști dacă un vin este bio atunci când te afli în fața unui noian de sortimente? Ingredientele menționate pe etichetă probabil că nu te vor ajuta prea mult. Legislația în domeniu este destul de permisivă, astfel că o serie de substanțe utilizate în procesul de vinificare ori la îngrijirea podgoriei lipsesc cu desăvârșire de pe etichete. Încrederea în producător va juca așadar un rol extrem de important. Cu cât cunoști mai bine vinurile, ai vizitat podgoriile și ai cunoscut îndeaproape modul de producție, cu atât poți face alegerile potrivite.

România are acces, ca membru al Uniunii Europene, la sigla pentru produse ecologice. Implementată din 2010 la nivel european, ea este accesibilă tuturor producătorilor care fac dovada că podgoria/produsul este bio/ecologic. Cu ajutorul ei, poți identifica mai ușor produsele ecologice. Logo-ul ecologic al UE sigla (steluțele albe ce formează o frunză, totul amplasat pe fundal verde crud) poate fi utilizat numai pe produse în compoziția cărora intră ingrediente ecologice în proporție de cel puțin 95 %, iar restul de 5 % respectă condiții stricte. Sigla se regăsește și pe produsele Vifrana. Astfel, ai certitudinea că am îndeplinit toți pașii necesari pentru a obține un vin bio și te poți bucura de licoare în tihnă.

Sperăm că toate aceste informații îți sunt de folos. Noi te provocăm să încerci vinurile noastre și să le descoperi aromele. ?

fbpx