Nimeni nu poate contesta savoarea brânzeturilor maturate, a celor cu mucegai nobil ori al deliciilor tradiționale, realizate după rețete bine păstrate. Noi le iubim și ne bucurăm cu ele ori de câte ori avem ocazia. Și nu oricum, ci mai ales alături de un vin roșu savuros. Vrei să afli și tu ce asocieri poți face între vinul roși și brânză? Citește articolul nostru până la final și lasă-te inspirat/ă de sugestiile noastre!
În primul rând, trebuie să știi că, asemeni vinurilor, și brânzeturile de împart în mai multe categorii. Dintre toate, amintim:
- Brânzeturi proaspete – moi și fără coaja, acestea pot fi obținute din lapte de vacă, oaie sau capră. Aroma lor este delicată și proaspătă. Nu sunt brânzeturi maturate. Între ele amintim mozzarella, brânza feta, brânza de capră, ricotta.
- Branzeturi cu mucegai alb – sunt mai bogateca gust și au un interior moale, ușor tartinabil. Coaja din mucegai alb este comestibilă și este mult mai aromată decât interiorul. Brie și Camembert sunt cele mai cunoscute din această categorie.
- Brânzeturi semi-tari – acestea nu sunt tartinabile, dar nici nu se sfărâmițează precum unele brânzeturi tari. Sunt perfecte pentru a fi tăiate felii. Gouda, Gruyère sau Provolone sunt între cele mai cunoscute din această categorie.
- Brânzeturi tari – au tendința de a se sfărâmița și au un gust ușor sărat, uneori chiar înțepător. Între brânzeturile tari, Pecorino, Parmesan, Cheddar sau Gran Padano ocupă locuri de cinste.
- Brânzeturi cu mucegai nobil – acestea pot fi moi sau mai tari, mai blânde la gust sau mai intense. Sigur ai întâlnit aroma de Gorgonzola, Danish Blue, Roquefort, Fourme d’Ambert sau Bleu d’Auvergne. Ce să mai, sunt delicioase!
Pentru fiecare dintre aceste categorii există vinuri care își potențează aroma prin asociere cu brânza, iar principala regulă este să nu asociezi o brânză prea intensă cu un vin delicat. Acesta din urmă își va pierde din note și nu te vei putea bucura de întreaga lui savoare.
De exemplu, brânzeturile proaspete merg bine cu un vin roșu tânăr, nebaricat, cum ar fi un Pinot Noir. Delicatețea brânzeturilor împreună cu notele fructate, tinere, ale vinului fac o pereche excelentă. Aceeași combinație poți face și cu brânzeturile moi, precum brie. Deoarece aroma lor nu este intensă, vinul trebuie să fie și el echilibrat, tânăr, cu un corp mediu.
Brânzeturile semi-tari preferă vinurile mai corpolente, dar cu alcool bine integrat. Bob cu Bob Cabernet Sauvignon este un vin ecologic pe care îl poți asocia cu încredere cu brânzeturile semi-tari. Notele de mere și fructe roșii, nu foarte coapte, se potrivesc bine cu aromele echilibrate ale Gouda sau Provolone.
În ce privește brânzeturile tari, acestea se asociază minunat cu un vin roșu intens, învechit în baric. Symposion Cabernet Sauvignon este un vin ecologic învechit în butoaie de stejar, cu arome de fructe roșii și prune, ce merge asociat cu câteva felii de Cheddar sau Pecorino. Asocierea este potrivită cu orice ocazie, mai ales când ai invitați și vrei să îi surprinzi plăcut. Chiar și unui Patrician Fetească Neagră i-ar sta bine lângă aceste sortimente de brânză, căci e un vin cu personalitate, din care răzbat note de caramel ars și fructe de pădure.
Iar dacă iubești brânza cu mucegai nobil, vei iubi și asocierea ei cu un un vin roșu fortificat, cu note de lemn dulce, vanilie, fructe coapte. Patrician Cabernet Sauvignon este un vin ecologic pe care îl poți asocia cu încredere cu brânzeturile nobile. Este viguros, dar nu brutal cu papilele gustative. Notele de scorțișoară și lemn dulce se potrivesc bine cu aromele mai blânde ale Gorgonzola sau Fourme d’Ambert.
Asocierile sunt nenumărate, iar tu trebuie să le descoperi pe cele favorite. Așa că, intră pe https://vifrana.com/magazin/, ia-ți vinurile roșii ecologice din gama Vifrana și degustă-le cu brânzeturile tale preferate!