Ce vin savurezi la masa de seară?

Există multe reguli de potrivire a mâncării cu vinul. Unii spun să bei vinul care-ți place indiferent de preparatele pe care le ai la masă, dar noi credem că asocierea alimentelor cu vinul face diferența. Și nu este atât de complicat pe cât ai crede.

În primul rând, atunci când alegi vinul, gândește-te să potrivești intensitatea sa cu cea a deliciilor culinare din care te vei înfrupta la cină. De exemplu, nu ar trebui să combini un preparat din pui la grătar și orez cu un vin Cabernet Sauvignon viguros. De asemenea, nu combina un vin rosé delicat și ușor cu o friptură. În schimb, poți asocia vinul rosé și pe cel alb cu o salată proaspătă cu pește, cu un pește la grătar, cu piept de pui și legume de tigaie sau pregătite la grătar. Dacă salata are sos vinaigrette, cu atât mai puțin se va potrivi un vin roșu. Căci acizii și taninurile nu se potrivesc.

Cu cât carnea aleasă este mai grasă, cu atât vinul poate fi mai taninos. Coastele de porc, o ceafă suculentă de porc și ribeye-ul se potrivesc excelent cu un Cabernet Sauvignon. De exemplu, poți alege să savurezi la cină un pahar cu vin roșu Symposion Cabernet Sauvignon alături de cărnuri roșii, pregătite la jar sau la cuptor ori de paste cu sos de roșii.

Dacă vrei să savurezi la cină somon ori carne de porc și un vin de o intensitate moderată, Pinot Noir e alegerea potrivită pentru tine. Merlot este și el o alegere excelentă pentru o cină care include carne de porc, vită sau miel. Trebuie să amintim și Feteasca Neagră și-al nostru Patrician obținut din acest soi, alături de care poți savura la cină un piept de rață tras la tigaie cu unt și crengi de cimbru ori o pulpă de miel cu legume la cuptor.

Dacă cina ta conține rețete cu sosuri albe pe bază de smântână, sosuri cremoase, brânzeuri moi și crustacee, un chardonnay untos se va potrivi de minune. Alături de salate cu fructe de mare, salate cu verdețuri și legume trase la tigaie, piept de pui cu sos de lămâie și cartofi natur, dorada la cuptor cu lămâie și legume coapte,  ori prăjituri cu cremă de vanilie, cu ciolată albă și sos de lămâie merge excelent un pahar cu Symposion Chardonnay.

Cu pui și pește ori crustacee merge bine și vinul obținut din soiul Sauvignon Blanc, un vin excelent și ca aperitiv. Patrician Sauvignon Blanc, de exemplu, este un vin lejer, obținut în întregime din struguri ecologici, pe care poți să-l savurezi alături de brânzeturi de capră, brânză brie, paste aglio e olio, salate cu fructe de mare și sos de lămâie.

Iar pentru că am vorbit de brânzeturi, am scris pe blog și un articol despre asocierea brânzeturilor cu vinul roșu, ar putea să te inspire: https://vifrana.com/ce-branzeturi-se-potrivesc-cu-vinul-rosu/. 😊

Noroc și sănătate!

fbpx